Coaching gondolkodásmód a vezetők számára

2023. március 12.

AaBb

Coaching gondolkodásmód a vezetők számára

Ha azt keresi, hogyan válhat hatékonyabb vezetővé, fontolja meg a coaching gondolkodásmóddal való vezetést. A coaching arról szól, hogy segítünk az embereknek elérni céljaikat és teljes potenciáljukat. A coaching gondolkodásmóddal való vezetés inspirálhatja és motiválhatja csapatát, hogy nagyszerű dolgokat érjen el. Emellett segít nekik fejleszteni azokat a készségeket, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy sikeresek legyenek az életben és a munkában. Ez a blogbejegyzés a coaching gondolkodásmóddal való vezetés előnyeit tárgyalja, és azt, hogyan sajátíthatja el ezt a gondolkodásmódot saját maga és csapata számára.

Coaching gondolkodásmód a vezetők számára - agiliscoach.hu

Mit jelent a coaching gondolkodásmód?

A coaching gondolkodásmód a vezetés új megközelítése, amely a parancsok diktálása helyett az egyének és a csapatok felhatalmazására összpontosít. Ez magában foglalja az erőteljes kérdések feltevését, az aktív meghallgatást és a valós idejű támogatást, hogy segítsen az alkalmazottaknak megoldásokat kidolgozni és elérni a bennük rejlő lehetőségeket.

Vezetőként a coaching gondolkodásmód elfogadása azt jelenti, hogy túllépünk az egyszerű utasítások adásán, és időt szánunk arra, hogy megértsük, mire van szüksége és mit akar a csapat minden egyes tagjának a siker érdekében. Ez egy olyan gondolkodásmód, amely lehetővé teszi a vezetők és a vezetői csapatok számára, hogy bizalmat építsenek, együttműködési környezetet teremtsenek, hatékonyabb kommunikációs készségeket fejlesszenek ki, és végső soron produktívabb csapatokat vezessenek.

Coaching vs. Mentorálás

A coaching és a mentorálás közötti elsődleges különbség az, hogy a coachok támogatással, útmutatással és erőforrásokkal segítik az egyéneket céljaik elérésében. Ezzel szemben a mentorok saját tapasztalataik alapján adnak tanácsot. A coaching beszélgetések inkább a jelenre koncentrálnak, míg a mentorálás hosszú távon tekint.

Mit jelent a coaching gondolkodásmód? - agiliscoach.hu

A coaching gondolkodásmód elfogadásával a vezetők olyan együttműködési és bizalmi környezetet teremthetnek, amely jobb csapatteljesítményt, magasabb morált, gyorsabb problémamegoldást, jobb kommunikációt és hatékonyabb döntéshozatalt eredményez. Ez egy olyan megközelítés, amely segíthet a vezetőknek a növekedés, a fejlődés és a siker környezetét elősegíteni a csapataikban. Merüljünk el tehát a coaching gondolkodásmód előnyeiben, és abban, hogyan használhatjuk azt a jobb vezetői készségek megszerzéséhez.

Mit jelent a coaching szemléletű vezetés?

A coaching szemléletű vezetés olyan környezet megteremtéséről szól, amely elősegíti a növekedést és a fejlődést mind a csapat, mind az egyén számára. Coaching gondolkodásmóddal rendelkező vezetőként arra összpontosít, hogy segítse a csapattagokat személyes céljaik elérésében, miközben fejleszti képességeiket is. Megérti, hogy ahhoz, hogy segítsen másoknak fejlődni, olyan környezetet kell teremtenie, amely elősegíti a növekedést.

Hogyan alkalmazzuk?

Ez azt jelenti, hogy megadod a csapattagjaidnak a sikerhez szükséges támogatást, és aktívan meghallgatod az ötleteiket, miközben visszajelzést és útmutatást adsz nekik. Ez azt is jelenti, hogy világos elvárásokat kell megfogalmazni, és nyitott ajtókkal kell rendelkezni, hogy mindenki nyugodtan forduljon Önhöz kérdéseivel vagy problémáival. Ezzel a coaching-stílussal megérti, hogy a személyes fejlődés és növekedés elősegítése a legjobb módja annak, hogy segítse csapatát a teljes potenciáljának elérésében.

Mit jelent a coaching szemléletű vezetés? - agilis coaching agilis coach

A coaching gondolkodásmód elfogadásával elősegítheti az együttműködést és a bizalmat, ami jobb csapatteljesítményt, magasabb morált, gyorsabb problémamegoldást, jobb kommunikációt és hatékonyabb döntéshozatalt eredményez. Ily módon a coaching gondolkodásmód egyben növekedési gondolkodásmód is. Ez egy olyan megközelítés, amely segíthet a vezetőknek abban, hogy képessé tegyék csapataikat és hatékonyabban vezessenek.

A coaching gondolkodásmód elfogadásának akadályai

A coaching gondolkodásmód átvételének akadályai többféleképpen is árthatnak egy szervezetnek:

 1. Ez megakadályozhatja, hogy a vezetők elősegítsék az együttműködés és a bizalom kultúráját, ami elengedhetetlen a hatékony kommunikációhoz és döntéshozatalhoz.
 2. A csapattagoknak egyértelmű elvárásokat kell megfogalmazniuk és visszajelzést adniuk ahhoz, hogy elérjék céljaikat, vagy elkötelezettek maradjanak a vállalat iránt.
 3. A személyes növekedést és fejlődést ösztönző környezet biztosítása nélkül a csapattagok elszakadhatnak a munkától, és hiányozhatnak a versenyképesség fenntartásához szükséges készségek.

Ezért a szervezeteknek fel kell ismerniük ezeket az akadályokat, és biztosítaniuk kell, hogy a vezetők coaching gondolkodásmódot alkalmazzanak a szervezeten belüli növekedés és siker elősegítése érdekében.

A coaching gondolkodásmód elfogadásának további akadályai a következők:

 1. A felsővezetők támogatásának hiánya.
 2. Rossz kommunikáció a csapattagok és a vezetés között.
 3. Nem egyértelmű célok és elvárások a csapat sikerével kapcsolatban.
 4. A konfliktusok vagy nézeteltérések produktív kezelésének elmulasztása.
 5. Nem szakítanak időt arra, hogy meghallgassák és visszajelzést adjanak a munkatársaknak.
A coaching gondolkodásmód elfogadásának akadályai. Agilis coach agilitás, menedzsment coaching, vezető fejlesztés, vezetőfejlesztés

A coachok ezeket az akadályokat olyan stratégiák megvalósításával tudják kezelni, amelyek segítenek a vezetőknek a coaching gondolkodásmód elsajátításában.

Az ilyen stratégiák közé tartoznak:

 • Rendszeres visszajelzés nyújtása.
 • Világos elvárások és célok meghatározása.
 • A bizalom és az együttműködés környezetének megteremtése.
 • A személyes növekedés és fejlődés elősegítése.

Ezeknek a stratégiáknak az elfogadása segíthet olyan környezetet teremteni, amelyben a csapattagok úgy érzik, hogy támogatják őket lehetőségeik elérésében, és motiváltak céljaik elérésében. E stratégiák megvalósításával a szervezetek biztosíthatják, hogy a vezetők részesüljenek a coaching készségekből, és segíthetnek olyan környezetet teremteni, ahol mindenki együtt dolgozik ahol mindenki együtt dolgozik a sikerért.

A haszontalan/nem-hasznos hiedelmek észrevétele és felváltása

A coaching gondolkodásmódban rejlő nem-hasznos hiedelmek tudatosítása és azoktól való megszabadulás alapvető lépés minden vezető számára, aki javítani szeretné hatékonyságát. A nem-hasznos gondolatok közé tartozhatnak azok a feltételezések, hogy a csapattagok lusták, megbízhatatlanok vagy képtelenek új készségek elsajátítására.

A nem-hasznos hiedelmek hátrányi és észrevételük

Ezek a hiedelmek megakadályozhatják a vezetőket abban, hogy meglássák a csapatukban rejlő potenciált, és megakadályozhatják őket abban, hogy bizalmat építsenek a csoporton belül. Ha a vezetők tudatosítják ezeket a nem-hasznos hiedelmeket, elkezdhetik megkérdőjelezni és pozitív gondolatokkal helyettesíteni őket, amelyek a növekedés környezetét teremtik meg.

Néhány további példa a nem-hasznos hiedelmekre, amelyek a hatékony coaching akadályaivá válnak:

 1. A vezetőknek mindenre van válaszuk, így nincs szükségük visszajelzésre vagy együttműködésre.
 2. A konfliktusokat mindenáron el kell kerülni, még akkor is, ha azok kedvezőtlen eredményekhez vezetnek.
 3. A személyes növekedés és fejlődés jelentéktelen.
 4. A szervezeteknek a teljesítményt szigorúan mennyiségi mérőszámok, például az értékesítési számok alapján kell mérniük, nem pedig minőségi mérőszámok, például az alkalmazottak elkötelezettsége alapján.
 5. A csapattagok fejlesztése túl sok időt vesz igénybe vagy túl drága.
 6. Senki sem akar visszajelzést hallani a vezetőtől, így nincs értelme
A haszontalan/nem hasznos hiedelmek észrevétele és felváltása a coachingban és az agilis coachingban, vezetői, menedzsemnt coaching

Felismerésük

A nem-hasznos hiedelmek felváltása azzal kezdődik, hogy észrevesszük, mikor merülnek fel, és azon dolgozunk, hogy tudatában legyünk annak, hogy miért merülnek fel.

Ha ez megtörtént, elengedhetetlen, hogy felismerjük a csapatra gyakorolt hatásukat, és lépéseket tegyünk egy támogatóbb és bátorítóbb környezet megteremtése érdekében. Ez magában foglalja a következőket:

 • Aktív meghallgatás és visszajelzés.
 • Világos elvárások és célok kitűzése.
 • A bizalom és az együttműködés légkörének megteremtése.
 • A sikerek elismerése.
 • Olyan erőforrások biztosítása, amelyek segítenek a csapattagoknak elérni a bennük rejlő lehetőségeket.

Az önismeret megszerzésével és a nem hasznos hiedelmek pozitív hiedelmekkel való aktív felváltásával a vezetők az elfogadás és a növekedés kultúráját teremthetik meg csapatukban, ami elősegíti a szervezeten belüli sikert.

A vezetők coaching gondolkodásmódja a viselkedés megváltoztatásáról szól.

A coaching gondolkodásmód átvételekor létfontosságú a viselkedés megváltoztatása, mivel ez arra ösztönzi a vezetőket, hogy aktívan támogassák csapataikat. A viselkedés megváltoztatásával a vezetők megmutatják csapattagjaiknak, hogy nyitottak a visszajelzésekre és hajlandóak együttműködve dolgozni. Emellett a különböző nézőpontok és megközelítések bátorítása lehetővé teszi a kreatív problémamegoldást, ami mesésebb csapathoz és szervezeti sikerhez vezet.

Együttműködő megközelítés

A coaching gondolkodásmód arra is ösztönzi a vezetőket, hogy távolodjanak el a felülről lefelé irányított, parancsoló megközelítéstől, és helyette inkább együttműködőbb megközelítést alkalmazzanak, amely elősegíti a növekedést és az innovációt a szervezeten belül. A viselkedésmódok megváltoztatásával a vezetők olyan bizalmi, elszámoltathatósági és támogatási környezetet teremthetnek, amely lehetővé teszi a csapattagok számára, hogy elérjék a bennük rejlő lehetőségeket.

A vezetők coaching gondolkodásmódja a viselkedés megváltoztatásáról szól.
agilis coachingban, vezetői, menedzsemnt coaching agilis coaching agilis coach, vezetőfejlesztés

A vezetők számára az is döntő fontosságú, hogy elősegítsék a tanulási és fejlődési környezetet, ami azt jelenti, hogy olyan forrásokat kell biztosítaniuk, amelyek segítik a csapattagok fejlődését, elősegítik a visszajelzés kultúráját, és időt szánnak az egyéni coaching foglalkozásokra.

Ez azt mutatja a csapatnak, hogy a vezető befektet a növekedésükbe és sikerükbe. Emellett a vezetők személyre szabott tanácsokat és visszajelzéseket adhatnak, amelyek mindenkinek előnyére válnak, ha időt szánnak arra, hogy megértsék, hogyan működik az egyes csapattagok. A viselkedés megváltoztatása a coaching-kultúra irányába jelentősen befolyásolhatja a szervezetet, ösztönözve a növekedést az egyéneken belül és a csapatokban.

Vezetés példamutatással

Példaként, Shivakumara Swamy, az egyik ismert coaching vállalat társalapítója és igazgatója arról beszél, hogy a vezetők elsajátítják a coaching gondolkodásmódot, amihez szolgai vezetői megközelítésre van szükség, és példamutatással kell vezetni. Azt mondja, hogy a változás nem megy egyik napról a másikra, ezért a vezetőknek „átfogó szemléletet” kell alkalmazniuk, és készen kell állniuk arra, hogy tanuljanak a kudarcokból. A coaching gondolkodásmódot úgy írja le, hogy nem a helyzet irányítását veszi át, hanem segít a szervezetnek megérteni a célt vagy a „miértjét” annak, amit el akarunk érni, és a szervezetet egy úton vezeti. Ennek összehozása lehetővé teszi, hogy a tanulás a csapatban maradjon.

Hogyan alakítsuk ki a vezetői gondolkodásmódot?

A vezetői gondolkodásmód kialakítása az önreflexióval és annak megértésével kezdődik, hogy jelenlegi meggyőződései és viselkedése hogyan hat a csapatra. Alapvető fontosságú, hogy a csapatban mindenki megbecsültnek és befogadottnak érezze magát, mivel a befogadó környezet elősegíti a kreativitást és az együttműködést.

Világos célok

A vezetőknek emellett világos célokat és visszajelzést kell adniuk csapattagjaik számára, és példát kell mutatniuk a kívánt viselkedés modellezésével. Emellett a csapattagok támogatása olyan erőforrásokkal, amelyek segítik őket abban, hogy elérjék a bennük rejlő lehetőségeket, alapvető fontosságú a növekedési kultúra megteremtéséhez.

A bizalom és nyitottság elve

Végezetül a vezetőknek a nyitottság és a bizalom szellemét kell elősegíteniük; ez magában foglalja a mindenki ötleteinek és nézőpontjainak aktív meghallgatását, a nyílt visszajelzési körök biztosítását, valamint az egyének bátorítását arra, hogy vállaljanak kockázatot és tanuljanak a hibáikból. Az alábbi tippek követésével a vezetők a motiváció, a támogatás és a siker környezetét alakíthatják ki csapatukban.

Az elköteleződés kialakítása és további támogatása

A vezetői coaching a növekedés és az együttműködés légkörét teremtheti meg, ami a szervezet számára óriási sikerhez vezethet. Emellett az alkalmazottak elkötelezettebbnek, felhatalmazottabbnak és megbecsültebbnek fogják érezni magukat, ha aktívan dolgoznak a szervezeten belüli vezetési kultúra javításán. Végső soron a pozitív vezetői gondolkodásmód hosszú távú hatással lehet a csapat moráljára és a szervezeti sikerre.

Hogyan alakítsuk ki a vezetői gondolkodásmódot?
coaching
agilis coachingban, vezetői, menedzsemnt coaching

A vezetői gondolkodásmód kialakítása nemcsak a vezető viselkedéséről szól, hanem a csapatában ösztönzött viselkedésről is. A vezetőknek felelősséget kell vállalniuk tetteikért, és nyitottnak kell lenniük a csapattagok visszajelzéseire és ötleteire.

Fejlesztés és nyitottság

A vezetőknek arra is törekedniük kell, hogy a tanulás légkörét teremtsék meg, ami azt jelenti, hogy olyan erőforrásokat kell biztosítaniuk, amelyek segítik a csapattagok növekedését és fejlődését, és bátorítják egymás visszajelzéseit. Végezetül a vezetőknek törekedniük kell arra, hogy nyitottak legyenek, és a problémák megoldása során lehetővé tegyék a különböző nézőpontok és megközelítések figyelembevételét.

A pozitív vezetői gondolkodásmód elengedhetetlen egy sikeres és motivált csapat létrehozásához. Amikor a vezetők megmutatják, hogy befektetnek a csapatuk fejlődésébe, az bizalomról tanúskodik, és követendő példát mutat mások számára. Ha időt szánnak a vezetői gondolkodásmód kialakítására, a vezetők pozitív hatással lehetnek csapatuk moráljára, termelékenységére és jólétére.

Következtetések:

A coaching gondolkodásmód elfogadása elengedhetetlen a sikeres vezetéshez, mivel segít a csapattagok számára együttműködő és támogató környezetet teremteni. A vezetőknek törekedniük kell a bizalom erősítésére, világos célokat és visszajelzéseket kell adniuk, modellezniük kell a kívánt viselkedést, erőforrásokkal kell támogatniuk a csapatukat, és nyitottnak kell lenniük a különböző nézőpontokra.

Ezeket a tippeket követve a vezetők pozitív vezetői gondolkodásmódot alakíthatnak ki, amely csapatuk és a szervezet javára válhat. Ha coaching gondolkodásmódot szeretne kialakítani, forduljon hozzánk még ma, hogy többet megtudjon a vezetői coaching, területén nyújtott szolgáltatásainkról.

Passion led us here, következtetések coach coaching, agilitás, agilis coaching agilis coach, vezető, vezetőfejlesztés, business coaching

A coachok, az edzők a sportban sem a legjobb játékosok a pályán!

Ők vezető szerepet játszanak abban, hogy a csapatok és szervezetek számára pszichológiailag biztonságos helyet teremtsenek a tanuláshoz és a fejlődéshez a coaching gondolkodásmód elfogadásával.

Ez a blogbejegyzés megértette Önnel, hogy mi az a coaching gondolkodásmód, hogyan néz ki, és hogyan kezdheti el a coaching gondolkodásmód kialakítását a vezetői stílusában. A coaching gondolkodásmóddal kapcsolatos akadályok, nem hasznos hiedelmek és viselkedésformák megértésével elkezdhet lépéseket tenni a támogató és motiváló környezet megteremtése felé a csapata számára. Ha további útmutatást szeretne a pozitív vezetői gondolkodásmód kialakításához, forduljon hozzánk bizalommal még ma vagy illetve elérnek minket az oldalak alján található kapcsolati formon keresztül, vagy közösségi média elérhetőségeinken keresztül.

Hozzászólások

2 hozzászólás

 1. Tetszik az írás, gratulálok a szerzőnek!
  Jók a témák, az ötletek és látszik, hogy valós dolgokon alapul.
  A vezetői gondolkodás terén van hova fejlődnie a hazai vezetői rétegnek ezen a téren! Tisztelet a kevés kivételnek, és akinek nem inge…

  Néhány téma érdekelne mélységében, de gondolom itt nem ez volt a cél…

  Szívesen megosztanám a cikket, ha hozzájárulnak.

  Köszönöm,
  pZsolt

  Válasz
  • Kedves pZsolt,

   Köszönjük a dicséretet!

   Igen, a témák és ötletek inkább gondolatindítók és jellemzően egy személyes vagy online coaching esetén felmerülő témák. Egy két témában szívesen segítünk akár egy online beszélgetésben.

   Az esetleges megosztással kapcsolatban kérem vegye fel velünk a kapcsolatot és beszéljük meg hogy hol és milyen formában használná vagy osztaná meg.

   Köszönöm!
   Rob from AgilisCoach

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél feliratkozás. Értesítés a legfrissebb cikkeinkről és a témához kötődő információkról